Ikke bare jenter
Fremtidsutsiktene er ikke de beste for jenter i Rukum. I våre prosjekter jobber vi for å stoppe skadelige praksiser. Her får du litt informasjon.
Hvorfor er det vanskelig å være jente?
Skolegang
Det er flere faktorer som gjør det vanskelig å være jente og kvinne i tradisjonelle og patriarkalske Rukum. Normene begrenser jenters tilgang til utdanning og arbeid utenfor hjemmet. Problemene går ofte i arv, og fattigdomsspiralen er vanskelig å stoppe. I fattige familier med både gutter og jenter i barneflokken, trekker som oftest guttene det lengste strået når det kommer til utdannelse. Jentene skal uansett gifte seg og holde hus og hjem vedlike. I tillegg skal de føde og oppdra kommende generasjoner. Guttene derimot er husholdets fremtidige forsørger. For foreldrene vil derfor skole for sønnene være det mest naturlige valget.
Barneekteskap
I Rukum blir mange jenter giftet bort for tidlig. Det er ikke uvanlig å være på ekteskapsmarkedet før fylte 18 år. Å snu denne praksisen er vanskelig, da den har vært vanlig i generasjoner. Hvis en datter skal giftes bort som 15 åring, har hun kanskje en mor som ble giftet bort like tidlig. Det er ikke lett å stille spørsmål ved praksisen hvis dette er en selvfølgelighet. Dette fører til at jentene taper i utdanningsløpet, noe som igjen vil prege deres muligheter for lønnet arbeid. Deres helsetilstand kan forverres av tidlig graviditet og dårlige hygieniske forhold. I tillegg kommer en rekke mentale helse-utfordringer som et resultat av å gifte seg i umoden alder. I tilfeller der ekteskapet er voldelig, vil livet bli enda mer vanskelig.
Vold
Vold mot kvinner er dessverre et underrapportert problem i Rukum, og det medfører også mye sosialt stigma. Kvinnene har manglende juridisk støtte som voldsofre. Velger de å skille seg kan konsekvensene bli store. I mange tilfeller tilfaller barna og eiendommene svigerfamilien, og mor blir ekskludert. Dette kan føre til et liv på gata, der man igjen kan bli et offer for både vold og voldtekt. For mange kvinner vil det å bli i et voldelig ekteskap være den eneste løsningen.
Mangel på helsetjenester
Kvinner har begrenset tilgang til helsetjenester i rurale områder som Rukum. Ofte eksisterer skadelige praksiser som forverrer kvinners helsetilstand. Menstruerende kvinner blir i noen tilfeller ansett som urene, og de må oppholde seg i egne «mensen-hytter» i den perioden de blør. Dette har ført til flere dødsfall, både grunnet dårlige hygieniske forhold og at kvinnen er bitt av slange. Mangelen på helsehjelp gir seg også til uttrykk i utrygge fødsler hjemme, i fjøs eller andre bygninger. I dette området er dødstallene store, både blant fødende kvinner og nyfødte barn.
Menneskehandel
Rukum er et område med mye fattigdom, og her er også kastesystemet fremtredende. Dette øker også risiko for menneskehandel, da dette oftere rammer lavkastefolk. 8 av 10 ofre for menneskehandel i sexindustrien er jenter. Gutter utsettes også for dette, men i mindre grad.
Hva gjør United Mission to Nepal (UMN)?
Det jobbes aktivt mot skadelige praksiser, noe som også inkluderer barneekteskap og menneskehandel. Måten UMN jobber på er:
- Bevissthetskampanjer: Ved å organisere underskriftskampanjer og gateteater, økes bevisstheten om de skadelige effektene av barneekteskap. Disse aktivitetene involverer barn, ungdom og voksne i lokalsamfunnet og oppmuntrer dem til å ta avstand fra barneekteskap.
- Samarbeid med lokale partnere: UMN samarbeider med lokale organisasjoner. Dette kan være arbeid som fokuserer på barns rettigheter, bekjempelse av vold i hjemmet og menneskehandel. Prosjektene inkluderer ofte opplæring i menneskerettigheter og støtte til ofre.
- Redningsaksjoner: UMN har vært involvert i redningsaksjoner for å hjelpe ofre for barneekteskap og menneskehandel. De samarbeider med lokale myndigheter og politi for å redde unge jenter som er blitt tvangsgiftet eller solgt. I tillegg jobber de i dialog med foreldre, skole og andre instanser som knyttes til jentenes liv.
- Støtte til lokalsamfunn: Gjennom interaksjonsmøter med lokale ledere, kvinnegrupper og religiøse ledere, jobber UMN for å skape en felles forståelse og handling mot skadelige tradisjoner og praksiser.
Teater som læringsarena
Improteater skal lære konfirmanter og andre ungdommer om barneekteskap. Vi har fått innvilget trosopplæringsmidler fra Den norske kirke til å gjennomføre dette prosjektet.
Mer info – les disse artiklene
Rekha Raidash fra Kapilvatsu er kun 17 år. For bare et år siden ble hun forsøkt giftet bort. En selvhjelpsgruppe i hennes nærmiljø kom henne til unnsetning. Nå hjelper hun andre ved å selv jobbe aktivt mot barneekteskap. Her kan du lese historien hennes.
Bruker teater som virkemiddel mot barneekteskap. Les om banebrytende arbeid i Rukum her.