Jenter, vær stolte!
Supriya var den første kvinnen som ble uteksaminert som mechanical engineer ved Kathmandu University (KU) og har vært en døråpner og en motivator for å få jenter til å søke seg inn på ingeniørstudiet i mekaniske fag på Kathmandu University. Foto: Terje Holmedahl
Tekst: Jim Lindquist
Hun er Assistant Manager for Business Incubation Center. Gjennnom denne jobben veileder og oppmuntrer hun studenter til å bli entreprenører. Å ha en kvinne som Supriya, med pågangsmot og evne til å få ting til å skje er viktig i et land som Nepal. Hun jobber også tett sammen med Sushil i Community Education Project (CEP) og har bidratt inn i arbeidet med å forberede prosjektet «Kraftverk og samfunn» og vil være den som holder i entreprenørdelen av dette prosjektet.
Utnytt deres fulle potensial
Ved velkomstseremonien for nye studenter innen «mecanical engineering» holdt hun en tale der hun oppmuntrer jenter til å være stolte av hvem de er og utnytte sitt fulle potensial.
– Mange av dere tenker på mekaniske fag som ganske «macho», sa hun, et område som jentene skal holde seg unna. Dette var nok sant fram til 2010, da jeg som den første kvinne fullførte dette studiet.
Hun nevnte det morsomme med at når hennes far hadde behov for praktisk hjelp hjemme, var det henne han ba om hjelp, enten det dreier seg om elektrisitet, vann og rør eller noe annet praktisk.
– Det er moro å oppleve likestilling i praksis! sa hun.
5 prosent jenter
Jeg har jeg møtt mange fine folk dette halvåret i Nepal. En av de som skiller seg ut som en ressursperson er Supriya Koirala. Hun gleder seg over at tallet på kvinnelige studenter øker på KU. Dette året er de 28, ca 5 % av studentene. Flere stipend spesielt for jenter, flere kvinnelige ansatte og mer oppmerksomhet på å endre profil og fordommer mot mekaniske fag kan gjøre at flere jenter søker, tror Supriya.
– Vær stolt av hvem dere er og vit at det ikke er noe jenter ikke kan gjøre! Denne hilsen til de kvinnelige studenten avsluttet Supriyas tale.