Å tåle
Tankene går til mennesker i Nepal som etter et og et halvt år fortsatt ikke har hus. De har tålt vinter og nå den verste monsunperiode i manns minne. Det pøser og pøser – og vinteren er der snart igjen.
Tekst: Heidi Westborg Steel – Foto: HimalPartner arkiv
Lidelsen for mennesker i Nepal, i Syria, i Sudan blir ikke borte. Når vi på vår side orker å ta det inn, er det egentlig helt ulidelig!
Hvor mye tåler vi mennesker? Jeg tåler mye av én form for stress, men mindre av andre. Andre har det motsatt. Det som er sikkert er at vi nordmenn er omsluttet av komfort. Tåler vi mindre av den grunn? Legen Jørgen Skavlan synes å mene det og er kritisk til hvor lett vi søker sykemelding. Vi skal passe oss for å dømme, men av og til kan man lure.
Motstandsdyktighet
Psykologien har et fancy ord om det å tåle. De kaller det resilience; motstandsdyktighet. Jeg er bare hobby-psykolog og skulle gjerne visst mer; men jeg liker tanken. Motstandsdyktigheten min er relativ. Noen ganger har jeg vært truffet av sårbarhet/lidelse så det synger, mens andre ganger streifer bare noe som er nesten like ille forbi.
Nepalere i fjellene har en motstandsdyktighet jeg ikke forstår – boende dagsmarsjer unna sivilisasjon opplevde de det de trodde var verdens ende og får knapt hjelp på år. Jeg lurer veldig på hvordan de klarer det – i praksis.
Tåler de alt?
Lenge har vi forvekslet denne for oss umenneskelige utholdenheten med at det betyr at de tåler alt. At deres nærhet til natur og familiestrukturer gjør dem motstandsdyktige for alt av mentale problemer. Nå begynner vi å forstå at det er mer kompleks enn som så. Motstandsdyktigheten deres er ikke mer absolutt enn for oss i Norge. Det sier ikke så rent lite om hvordan de har det inni seg, når den primære dødsårsak blant kvinner i reproduktiv alder i Nepal er selvmord.
Gjenoppbygging gir nytt håp
Så sitter vi her i vår lille boble i nord. Av og til sprekker den og vi orker å ta lidelsen inn over oss. Vi blir minnet om Arnulf Øverlands ord: «Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv». For oss i HimalPartner og for alle med hjerte for Nepal har det vært smertefullt å se på hvordan politikere igjen og igjen kveler spirer til håp. Men nå endelig har vi håp igjen! Nå skal vi få være med på gjenoppbygging i Dhading – i det området vi fikk være med på umiddelbar nødhjelp rett etter jordskjelvet.
Håp og tro
Håp og tro er for meg viktige momenter for å sikre motstandsdyktighet. Håp fordi det gir en løsningsorientert retning ut av det tøffe. Tro fordi jeg i bønn kan løfte mine bekymringer over til en Gud jeg vet er der selv om det jeg ikke forstår alt.
Heidi er fast skribent i dagsavisen Dagen. Dette sto på trykk den 23. september 2016.