– Han ser funksjon der andre ser et syndrom
– Det er alltid behov for aktivt å styrke menneskeverdet, helt til vårt siste åndedrag, sa barne- og familieministeren da David Kristian Bergsaker fikk Livsvernprisen.
Av Boe Johannes Hermansen, KPK – kpk@kpk.no
– I sitt arbeid formidler Bergsaker menneskeverdet uavhengig av diagnose og ser funksjon der andre ser et syndrom, sa barne- og familieminister Kjersti Toppe, som overrakte prisen på vegne av organisasjonen Menneskeverd på Hotel Continental tirsdag kveld.
Bergsaker er til daglig overlege ved Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser som ligger på Siggerud i Follo.
Vi må tåle det
Toppe startet talen med å fortelle om sin egen oppvekst og hvordan menneskeverdet var utfordret i familien og i nære relasjoner, men at det var rom for det uperfekte.
– Vi er alle forskjellige og må tåle at vi er det. Menneskeverdet er like stort, selv om vi er syke. Det er alltid behov for aktivt å styrke menneskeverdet, helt til vårt siste åndedrag, sa hun og nevnte et eksempel:
– Vi skal aldri slutte å by på kaffe, selv om den bare kan inntas med en teskje.
– Hjertet utenpå
I sin tale påpekte statsråden at Bergsaker i en årrekke har stått i bresjen for den viktige kunnskapsformidlingen om sjeldne diagnoser ved senteret.
– I både inn- og utland er Frambu anerkjent som et kompetansesenter som samler, utvikler og sprer tverrfaglig kunnskap til personer med sjeldne diagnoser i alle aldre og livsfaser, og til pårørende og tjenesteytere rundt disse.
Hun framholdt at prisvinneren er en overlege som lever med hjertet utenpå legefrakken, og som møter med mennesker med varme og interesse. Hun kalte ham en enestående formidler av alle menneskers verdi og en som peker på livsutfoldelse og mening ut fra de forutsetningene som finnes hos den enkelte.
Helhetlig menneskesyn
– Bergsaker og Frambu ser alle mennesker som et mål i seg selv, og ikke som en diagnose. Gjennom sitt praktiske arbeid vektlegger de hverdag og funksjon, med det helhetlige menneskesynet som rettesnor, sa Toppe som selv er lege.
Hun viste til Bergsakers engasjement, entusiasme og store kunnskap som bidrar til å gjøre hverdagen for enkeltmennesker og familier med sjeldne diagnoser mer håndterlig.
– Prisvinneren synliggjør og løfter opp hvert enkelt menneskes iboende verdi, uavhengig av funksjonsnivå. Han sprer håp og hjelper mennesker til å se muligheter i stedet for begrensninger. Han er levende opptatt av å forstå hver person med en sjelden diagnose og deres utfordringer, slik at de kan få de beste forutsetninger for læring og utvikling, påpekte barne- og familieministeren.
– Unik kompetanse
Toppe fortalte at historiene er mange fra dem som har fått hjelp og støtte fra Bergsaker og Frambu og at dette viser at vi som samfunn kan få fram potensialet som bor i hver enkelt.
– Gjennom dette arbeidet og den unike kompetansen på over 450 ulike sjeldne diagnoser, bidrar Bergsaker og Frambu til å bygge ned fordommer og ser mennesket i stedet for en diagnose, avsluttet Toppe sin tale før hun overrakte prisen i form av en statuett, et diplom og blomster.
Bergsaker – som på fritiden er engasjert blant annet i den kristne organisasjonen HimalPartner – takket i sin tale for prisen, som han delte med Frambus øvrige ansatte.
– Denne prisen betyr mye for oss. Vi er en privat stiftelse, med 80 ansatte, sa overlegen.
– Aldri utlært
Han framholdt at i «sjelden-feltet» blir en aldri utlært. Kunnskap er avgjørende, og Frambu ønsker å bidra. Og det gjør de. Bare nettsiden ble i fjor besøkt 1,5 millioner ganger.
Morten Dahle Stærk, generalsekretær i Menneskeverd, ledet arrangementet, og det var hilsener fra Anna Solberg, tidligere Livsvernprisvinner, og Ole Marius Manskow Løken, en person med en sjelden diagnose. Julie Henrikke bidro med musikalske innslag.
Til Kristelig Pressekontor sier Morten Dahle Stærk at det er en høytid hver gang Livsvernprisen deles ut.
– Bergsaker er en person midt i hjertet av prisens formål. Han praktiserer menneskeverd på den måten han arbeider og ser pasientene bak diagnosene, framholdt generalsekretæren.
Overveldet av prisen
Bergsaker sa til KPK at han var helt overveldet av prisen.
– Jeg ble nesten satt ut og tar imot prisen med stor ydmykhet. Samtidig er jeg glad for den store anerkjennelsen av det arbeidet vi gjør på Frambu, sa overlegen som har vært ansatt ved institusjonen de siste 16 årene. KPK
HØYTID: Ekteparet Marianne og David K. Bergsaker (til venstre) sammen med generalsekretær Morten Dahle Stærk i Menneskeverd og barne- og familieminister Kjersti Toppe. Foto: Boe Johannes Hermansen, KPK.
FAKTA
Livsvernprisen
- Livsvernprisen deles ut årlig av organisasjonen Menneskeverd til personer, institusjoner eller organisasjoner som har bidratt til å verne om menneskeverdet og å skape håp og livsmot hos mennesker i sårbare faser knyttet til begynnelsen eller slutten av livet.
- Prisen kan også tildeles personer, institusjoner eller organisasjoner som arbeider for menneskeverdet til funksjonshemmede eller på andre måter har skapt forandring i enkeltmenneskers liv.
- Prisen har vært delt ut årlig siden 1997, med unntak av 1999 og 2003.
- Tidligere prisvinnere er blant andre Vebjørn og Eimund Sand (2023), Kjersti Toppe (2021), Per Fugeli (2017) og Thorvald Steen (2013).
David Bergsaker har vært utsending for HimalPartner på sykehuset i Tansen. Han har etter dette bidratt som frivillig i flere år.