I grenseland – om menneskehandel og moderne slaveri
-Forestill deg at du ikke eier din egen kropp og ikke engang ditt eget hode. Sitatet er hentet fra en guide på Smithsonian Museum i Washington (USA) da jeg var på ferie der i 2019. Guidens oppfordring gjorde inntrykk på meg. Menneskehandel og slaveri foregår dessverre fortsatt, men overgrepene har utviklet seg i takt med tiden. Vår partnerorganisasjon KOSHISH er kjent med problematikken.
I 2021 ble en buss med 23 gutter, utkledd som buddhistiske munker, stoppet på grensen mellom Nepal og India. Guttene var ofre for menneskehandel og ble forsøkt smuglet ut av Nepal under dekke av å være munker. Denne hendelsen ble oppdaget av grensevaktene som mistenkte uregelmessigheter og gjennomførte en grundig inspeksjon av bussen.
Grensevaktene la merke til at guttene ikke kunne svare på grunnleggende spørsmål om buddhismen, noe som vekket mistanke. Etter videre undersøkelser ble det avslørt at foreldrene til guttene var blitt lurt da de i god tro trodde de hadde sendt guttene av gårde til en internatskole i Kathmandu. Guttene ble av menneskehandlerne tvunget til å kle seg ut som munker for å unngå å bli oppdaget. I Nepal er det ikke uvanlig at barn praktiserer deler av oppveksten sin i klostre. Derfor er ikke synet av barnemunker så uvanlig. Forkledningen ble av menneskehandlerne brukt for å ikke vekke mistanke. Forholdet ble heldigvis oppdaget, og guttene ble tatt hånd om av organisasjoner og lokale myndigheter.
I grenseland
Menneskehandel er en betydelig utfordring i Nepal. Tusenvis av nepalere, spesielt kvinner og jenter, blir hvert år blir utsatt for tvangsarbeid og seksuell utnyttelse. Ifølge en rapport fra US Department of State er Nepal et kilde-, transitt- og destinasjonsland for menneskehandel. Grensen mellom Nepal og India er en av verdens mest brukte ruter for denne type virksomhet, med Birgunj som et sentralt knutepunkt.
Organisasjoner som jobber med menneskehandel, rapporterer at det har skjedd en utvikling i løpet av de siste 20 årene. Da det var enklere å oppdage tilfellene fordi menneskehandlerne skilte seg mer ut i mengden. I løpet av årene har menneskehandlerne blitt mer og mer profesjonelle. De flinke til å skjule det de gjør. Menneskehandlerne er eksperter på å observere situasjoner som er lett å utnytte. Hvis for eksempel barna i et område har lang skolevei, er det ofte der menneskehandlerne opererer.
Et liv i prostitusjon
Daglig fraktes omtrent 50 jenter over grensen fra Nepal til India som sexslaver. De må jobbe på bordeller, og de fleste kommer aldri tilbake igjen. Det er stort sett familiemedlemmer som selger jentene. Noen blir hentet tilbake av organisasjoner som tilbyr hjelp til et nytt liv. Skolestipender og internater brukes som virkemidler for å hjelpe jentene. Likevel kan jentene risikere å bli sendt tilbake hvis familien mangler penger.
Flere grupper i samfunnet er involvert i menneskehandel, men som oftest er det innenfor Tamang, Chepang eller Daliter. Noen er også Badi, de urørlige og kasteløse. Badi-folket er underholdere. Menn er dansere og kvinner prostituerte. Så vanlig er dette at mødrene lærer sine døtre opp til et liv i prostitusjon.
Det er ikke bare jenter som risikerer denne skjebnen i livet. 2 av 10 ofre for menneskehandel er unge gutter. Guttene blir ofte glemt i kampen mot menneskehandel, fordi de fleste organisasjoner jobber i et kvinnesaksperspektiv.
KOSHISH gir hjelp til ofre
Organisasjoner som KOSHISH anerkjenner den nære sammenhengen mellom psykisk helse og sårbarhet for menneskehandel. De forstår at individer som har opplevd traumer, misbruk eller utnyttelse har høyere risiko for å bli utsatt for slaverikontrakter. KOSHISH møter ofte ofre for menneskehandel i sitt arbeid. I sin omfattende tilnærming til psykisk helse støtte og rehabiliteringstjenester, gir de også hjelp til ofre for menneskehandel. Her behandles deres mentale velvære, og de får også hjelp til å reintegreres i samfunnet.
KOSHISH tilbyr en rekke tjenester for å støtte overlevende av menneskehandel. De gir husly, helsetjenester, rådgivning og ferdighetstrening for å styrke ofrene økonomisk og sosialt. Gjennom sitt arbeid bidrar KOSHISH til å gjenoppbygge livene til de som har blitt utsatt for menneskehandel, og gir dem verktøyene de trenger for å bli selvstendige og trygge.
Kunnskap om tegnene
I tillegg til direkte støtte til ofrene, gjennomfører KOSHISH også omfattende bevissthetskampanjer for å øke kunnskapen om risikoene og tegnene på menneskehandel i sårbare samfunn. De samarbeider med lokale myndigheter og andre organisasjoner for å styrke lovgivningen og politikken som beskytter mot menneskehandel, og for å sikre at ofrene får tilgang til rettferdighet og erstatning.
Ved å adressere de psykiske helsebehovene til ofrene, bidrar KOSHISH til å forhindre ytterligere menneskerettighetsbrudd og skape et samfunn hvor individer kan leve fritt fra menneskehandelens og utnyttelsens grusomheter. Deres helhetlige tilnærming sikrer at overlevende får den nødvendige støtten for å reintegreres i samfunnet og leve verdige liv.