Ingeniøren og misjonæren som skapte arbeidsplasser i hopetall
Yrkeskole og arbeidsplasser i industrien gir muligheter til unge i Butwal. Bak de vellykkede prosjektene er flere års arbeid og ikke minst tålmodighet. Sandesh Sharma fikk reise i fotsporene til sivilingeniøren og misjonæren Odd Hoftun. Siden han selv er ung nepaler på jakt etter en trygg fremtid, så han lett hvordan arbeidet fører til håp og fremtidstro et halvt århundre etter etableringen.
Tekst: Line Konstali
Foto: Audun Nedrelid
Butwal er er en sub-metropolisk by og økonomisk knutepunkt i Lumbini-provinsen i Vest-Nepal. Byen har en befolkning på 195 054 innbyggere (2021). Den ligger ved bredden av elven Tinau og ved foten av Siwalik-fjellene. Byen er ikke bare et sted på kartet; det er en by med en rik historie, en pulserende kultur og en blanding av moderne og tradisjonell arkitektur. Når du går gjennom gatene, vil du se fargerike markeder, templer, parker og travle mennesker. Det er altså her hjertet og sjelen til HimalPartners yrkesmisjon ligger. Alt vi gjør for å skape arbeidsplasser, preges av tankegangen til sivilingeniør og misjonær Odd Hoftun. Han arbeidet for Den norske Tibetmisjonen (i dag kjent som HimalPartner) fra 1958 til 1995, og var involvert i å bygge opp industri, en yrkesskole i Butwal, og et sykehus i Tansen. Hans visjon var å bruke lokale ressurser for å forbedre folks livsgrunnlag og stimulere til egeninnsats. Dette var bærekraftig utvikling i praksis, og for det har han mottatt en rekke utmerkelser.
-Det var en fantastisk opplevelse å besøke de historiske stedene i forbindelse med arbeidet, forteller Sandesh, som i starten av reisen fikk besøke yrkesskolen i Butwal. Sammen med Audun Nedrelid og Petra Lapveteläinen reiste de til flere av stedene tilknyttet HimalPartners pionerer. Butwal og Andikhola var første post på programmet.
Flittige studenter og morgendagens arbeidstakere
Butwal Technical Institute (BTI) ble etablert på 60-tallet som svar på behovet for mekanikere og elektrikere i sørvestlige Nepal. Siden den gang har BTI gitt fagopplæring til over 8000 unge nepalere og rundt 23% av disse er kvinner. Skolen har spilt en viktig rolle i å utdanne kompetent arbeidskraft for dagens arbeidsmarked. I et samfunn med stort behov for å skape arbeidsplasser, trenger kompetansen å følge hurtig med på veien. Den praktiske tilnærmingen yrkesskolen har, gir unge muligheten til å komme raskt ut i lønnet arbeid. Noen etablerer også egne bedrifter etter endt skolegang. Sandesh snakket med flere av studentene.
-Da jeg så studentene og måten de håndterte maskinene på, fikk jeg en følelse av at nettopp disse kan utrette store ting for Nepal. Her utdannes folk i mekaniske fag og elektro. Noen blir tømrere, mens andre fokuserer mer på sveising. I løpet av de siste årene har det også kommet moderne CNC-maskiner på skolen. Jeg er sikker på at BTI bidrar mye for utvikling av teknisk kompetanse i Nepal, noe vi trenger.
Et viktig tiltak mot arbeidsutvandring
Flere av studentene som jobbet der, fortalte Sandesh at BTI ga muligheter til å søke jobber i eget land. Mange kom fra avsidesliggende områder og var ikke vant til like gode fasiliteter som man får i Butwal. Dette har inspirert flere av dem til forandring.
-Det rørte meg da de med entusiasme fortalte at de ville gjøre noe for hjemstedet sitt. Det var fint å se hvordan Odd Hoftuns arbeid lever i beste velgående, og hvordan det bidrar til at folk selv tar ansvar for egen utvikling. Han har fått en egen gate oppkalt etter seg i Butwal, og jeg merket at ledelsen på skolen hadde stor respekt for ham.
Blant enorme generatorer
Sandesh fikk også besøke Andhi Khola vannkraftstasjon, som ligger i Syngja-distriktet i Nepal. Kraftverket utnytter vannstrømmen fra Andhi-elven, en sideelv til Kali Gandaki-elven, og gir strøm til befolkningen i dette området. Det har bidratt til å forbedre folks livskvalitet på flere måter.
Hoftuns arbeid har bidratt til å gi 300 000 personer tilgang til strøm i området tilknyttet kraftverket. I tillegg har han etterlatt seg en betydelig arv i Nepals energilandskap. Sandesh fikk på sitt korte opphold høre flere historier om bedrifter som ble etablert og hele familier som fikk større muligheter til et godt liv.
-Det var en unik opplevelse å besøke kraftverket. Jeg har faktisk ikke opplevd noe lignende, forteller ham.
Videre snakker han om heisen de tok 250 meter under bakken. Hele turen tok et sted mellom 10 og 15 minutter. Da de kom ut av heisen, ble de møtt med et voldsomt bråk. Bråket kom fra de enorme generatorene som dreies hele døgnet for å frembringe nok strøm til folket i nærområdet. Han telte 3 i antall, og dessuten flere store rør som fraktet vann i hurtig tempo, med enorm kraft. Arbeiderne som jobbet med maskinene, forklarte ham hvordan de fungerte. I tillegg viste de Sandesh nødutgangene de må ta i bruk i tilfelle de må evakuere umiddelbart.
-For meg var det stort å se hvordan dette har bidratt til å hjelpe et helt lokalsamfunn i dette området. Ikke bare fikk nepalerne varme og lys i hjemmene sine, de fikk også mulighet til å skape moderne arbeidsplasser i sitt nærmiljø.
Meld deg på reise
Sandesh er en av brobyggerne i HimalPartner. Han er bosatt i Kathmandu og jobber med design og markedsføring. I tillegg bidrar han musikalsk i flere av musiker Adrian Dewans musikkvideoer. Han oppdaget HimalPartners arbeid ved å reise til historiske steder som Butwal, Andi Khola og Phokara. Til høsten reiser vi til hovedstaden Kathmandu for å besøke prosjekter i nærområdet. Dette vil være mer i mental helse-kategorien til HimalPartner.