Jul i Kathmandu 2024: Prosjektene
Årets digitale julekonsert har mental helse og miljø som fokus i historiefortellingene. Her får du litt mer info.
Koshish
Krisesenteret vi støtter i forbindelse med filmen, drives av organisasjonen Koshish. Senteret ligger i et område som kalles Pharping, ca 1 times kjøretur utenfor hovedstaden Kathmandu. Området er roligere og mer landlig enn storbyen, og derfor kan kvinnene leve mer skjermet.
Flere av kvinnene som kommer til Koshish, blir hentet fra et liv på gata. De har ofte store psykiske helseproblemer, og årsakene varierer. Det som derimot går igjen, er at flere av kvinnen har brutt ut av voldelige relasjoner. Enten dreier det seg om dårlige ekteskap, eller menneskehandel. På krisesenteret får kvinnene medisinsk behandling, terapi, arbeidstrening og annen type hjelp for å komme seg videre i livet. De har også et fokus på veien videre etter oppholdet, og bistår med hjelp til å finne bolig og nye inntektsmuligheter.
Les mer om menneskehandel i Nepal her.
Her kan du lese om Rekha, en av kvinnene som har fått hjelp.
Children BEEP
HimalPartners Musikalske brobyggere bidro til å koble sammen artist Adrian Dewan med organisasjonen Children BEEP. Sammen kom de fram til en sang og musikkvideo som har til formål å spre kunnskap om hvordan søppel i Nepalske elver ødelegger jordas økosystem. Organisasjonen Children BEEP samarbeider med skoler i Nepal om å knytte miljøvern tettere til undervisningen. Målet er at fremtidige generasjoner skal ta bedre vare på naturen i Nepal enn det voksengenerasjonen gjør.
Her kan du finne mer info om Children BEEP.
Det er viktig å presisere at Children BEEP først og fremst er en relasjon til HimalPartners musikalske brobyggere, og at organisasjonen ikke er en del av HimalPartners prosjektarbeid. Pengene vi samler inn, går derfor ikke til å støtte dette prosjektet. Musikalske brobyggeres prosjekter finansieres ikke av enkeltgivere, men av sponsorer, offentlige midler og varesalg. Vår relasjon til organisasjonen, dreier seg om reisevirksomhet, volontørarbeid og handling av varer.
Higher Ground
HimalPartner var med og støtte organisasjonen Higher Ground i startfasen. Da prosjektfasen var over, beholdt lokalforeningen Himalaya Møre kontakten. I nettbutikken Gi jernet selges flere produkter fra Higher Ground, som driver kafè og smykkeproduksjon for å hjelpe kvinner som er ofre for menneskehandel og andre voldelige relasjoner. Musikalske brobyggere besøker Higher Ground årlig, og legger ofte lunsjpausen her. I tillegg oppfordres alle som er med på reise å handle produkter i butikken. Flere handler da inn varer til videresalg i Norge.
I likhet med Children BEEP, er ikke Higher Ground en del av HimalPartners prosjektarbeid per dags dato, og givernes penger går derfor ikke til å støtte dette prosjektet. Varene fra Higher Ground blir solgt til inntekt for HimalPartners prosjekter, og ved å handle varer der, bidrar vi på den måten. HimalPartners julekrybbebasar, som arrangeres i flere menigheter og forsamlinger, bruker julekrybbe fra Higher Ground som premie. Her kan du lese mer om Julekrybbebasaren.
Vil du ha muligheten til å bli eieren av en julekrybbe? Delta på Julespleis.