Levebrød og næring
Næringsutvikling og yrkesmisjon er en del av vårt DNA. Vi vil hjelpe folk ut av fattigdom og gi alle en mulighet til å forsørge seg selv. Dette gjøres gjennom yrkesopplæring og annen opplæring, handel med bedrifter vi har en relasjon med, og salg av produkter fra Himalaya-regionen. Vi vil også legge til rette for reiser og kulturutveksling.
Nepal
ULLPROSJEKT
Hvorfor: Nepal produserer store mengder ullprodukt som både selges på det lokale markedet og eksporteres over hele verden. Det er sjal, pledd, ulike slags tepper, klær og tovede produkt.
Nepal eksporterer årlig produkt laget av dyrefiber for over 2,5 milliarder NOK, og det er et voksende marked. For å holde denne produksjonen i gang, importers omtrent 97% av alt. Samtidig er det mange mennesker rundt om i Nepal som har geit, sau og jak for mat, melk, fiber og transport. Svært lite av ulla de produserer blir solgt eller brukt til salgbare varer. Her finnes en mulighet til å minske importnettoen. Gjennom å forsyne lokal industri med ull og garn av høyere kvalitet, laget av jak- og saueull, kan flere mennesker i Nepal ta del i inntektene fra produksjonen. Nepals unge har et voksende engasjement for miljø og klima. De er mer bevisste og har andre muligheter enn sine foreldre. En voksende mellomklasse har økt interesse for nepalske produkt og for kvalitet. Jakull er et av de mest bærekraftige fibrene med lite miljø- og klimapåvirkning og med en høy pris på eksportmarkedet. Gjennom å bruke fiber fra jak istedenfor geit kan erosjon i utsatte områder minske og bli mer bærekraftig samtidig som kulturarven kan holdes ved liv.
Hva: I et lite nybrottsarbeid har HimalPartner siden 2022 jobbet med å etablere en virksomhet som samler inn og raffinerer jak- og saueull slik at den kan brukes i produksjon. Arbeidet har særlig to geografiske områder som det jobber mot, men ønsker på sikt å ekspandere til flere områder slik at flere kan få betalt for sine råvarer, og flere kan få arbeid, samtidig som det skapes et lokalt produkt som tidligere har blitt importert. Hovedvekten av arbeidet er rettet mot marginaliserte grupper av tibetanske folkeslag. Målet er å produsere garntyper som kan møte behovet i det eksisterende markedet.
Entreprenørstøtte
Partner: Small Entrepreneur Support Initiative (SESI)
Prosjekt satt på pause: Sammen med Stiftelsen Hjelp til Selvhjelp (SHS) eier vi SESI, som har som formål å støtte lokale entreprenører slik at de kan utvide virksomheten og skape nye arbeidsplasser. Dette har blitt gjort gjennom å gi små fordelaktige lån. Etter lengre tids forsøk på å få registrert virksomheten på korrekt måte i Nepal uten hell, bestemte SESI seg høsten 2023 for å legge virksomheten i dvale, i påvente av at registrering skal bli mulig. SESI har en intensjon om å gjenoppta virksomheten når forholdene i Nepal ligger til rette for det.
TREVAREINDUSTRI OG KOMPETANSEBYGGING
Partnere: Himalayan Wood Systems DA, Norge og Living Wood Systems Pvt. Ltd., Nepal
Hvorfor: Trass i en økonomi i forsiktig vekst, har Nepal stort underskudd på arbeidsplasser. Det er stor arbeidsutvandring og Nepal trenger flere arbeidsplasser utenom tradisjonell gårdsdrift. Nepal trenger også å utvikle teknisk kompetanse innenfor mange områder for å bli mer uavhengig av vareimport og av utenlandske firmaer og eksperter.
Hva: Trevarefabrikken Living Wood Systems (LWS) startet opp i 2020 og er med sine 9 ansatte og 800m2 gulvflate, en av de største arbeidsplassene i sitt område i Kailali. Bygningen og de tekniske installasjonene er finansiert av LWS som er et lokalt aksjeselskap. Himalayan Wood Systems – som drives av frivillige i Norge med tilknytning til HimalPartner – har gitt et lån til innkjøp av maskiner og har bidratt til kompetansebygging ved å reise til fabrikken og ved å hente nøkkelpersoner til opplæring i Norge. Rådgiving og oppfølging skjer også gjennom videomøter og epost. Fabrikken lager møbler, dører og vinduer på bestilling, og satser nå på å starte serieproduksjon av skolemøbler.
Prosjektet tar også sikte på å utvikle planer for opplæring i bruk og vedlikehold av snekkerimaskiner, både på lokalt og nasjonalt nivå, som del av en målsetting om å bidra til en bredere kompetanseheving innen trebearbeiding i Nepal. Dette omfatter også utprøving av en lærlingeordning, og bedrifter og enkeltpersoner inviteres til å bidra gjennom en egen støtteforening, HWS Support Club.
Kina
HÅP FOR UNGE, KINA
Partner: Christian Action (CA)
Hvorfor: I Kina er ett av fem barn forlatt av foreldrene sine. De fleste av disse er etterlatt hos slektninger på landsbygda fordi foreldrene reiser til storbyene for å arbeide. Dette er også tilfelle på høyslettene i de tibetanske områdene der det finnes få muligheter for å livnære seg. Barn og unge forsørges ofte av besteforeldre eller naboer.
Hva: CA har drevet internater i Qinghai-regionen i samarbeid med lokale myndigheter siden 1998. For ungdom og unge voksne som har vært tilknyttet disse internatene, kan det å tre inn i voksenlivet være svært problematisk. De mangler ofte relevant utdanning, støtte fra familie og et nettverk. At de ikke behersker muntlig og skriftlig kinesisk, er ofte et stort hinder for tibetanerne. Hovedkomponenter i dette prosjektet er yrkesopplæring og «soft skills training» i kombinasjon med arbeidsformidling. «Soft skills training» går ut på å informere om hva slags offentlige ressurser og videreutdanning som finnes, samt tiltak for å bygge opp selvtillit og pågangsmot. Etter endt kurs setter CA dem i kontakt med arbeidsgivere slik at de kan få utbytte av opplæringen med en gang. Det tilbys også veiledning for entreprenører. ICDP er også en viktig komponent i dette prosjektet. CA legger til rette for ICDP kurs for ansatte på internater så vel som på sykehus og andre etater der de et samarbeid med arbeidsgivere. I 2024 skal ICDP lanseres i samarbeid med en menighet i Tre Selv Kirken.
IMPORT OG VIDEREUTVIKLING AV JAKULL PRODUKTER FRA DEN TIBETANSKE HØYSLETTEN
Partner: CYAK i samarbeid med Himalaya Møre
Hvorfor: Nomadene på den tibetanske høysletten har de samme utfordringene som de fleste urfolk; livsvilkårene står under et sterkt press fra majoritetsbefolkningen. Beiteområdene ødelegges, og mulighetene for å leve av jak-flokkene svekkes. Barn av nomader har liten eller ingen skolegang, og når de presses til å forlate høysletten, er det få eller ingen mulighet for en anstendig jobb i byene. Sammen med CYAK er fokuset på at nomadene skal få en anstendig pris for sin største naturressurs: jak-ullen. Etter hvert er det også et mål at mer av produksjonen skal skje nært eller på høysletten.
Hva: CYAK har etablert et nettverk over store deler av høysletten med oppkjøpere som kjøper ull til en anstendig og rettferdig pris. CYAK er en av de viktigste leverandørene til store, internasjonale selskap som produserer jak-ullprodukter i andre land, og de markedsfører hele produksjonskjeden som rettferdig og økologisk.
Himalaya Møre er en liten aktør inn i dette arbeidet, men vårt fokus er å handle ferdige produkter for salg i Norge. Rensingen og bearbeidingen av ulla må skje i lavlands-Kina etter pålegg fra myndighetene. CYAK har funnet en samarbeidspartner her som har fokus på å drifte så bærekraftig som mulig. Sokker og luer produserer i dag på fabrikker. I arbeidet videre er det tre fokusområder: 1. Øke kunnskapen og markedet for jak-ullprodukter i Norge. 2. Bygge opp kontakten med et mindre firma i Xinning som kan lage enkle plagg av jak-ull. 3. Se på muligheten til å lage og importere garn av jak- og saueull, blandet med silke.