Mental helse
Psykisk uhelse er en stor utfordring, og HimalPartner har hatt mental helse som et prioritert arbeidsområde siden 2010. Vi vil jobbe for varme samfunn som fremmer mental helse, som forebygger psykiske lidelser og som inkluderer mennesker med psykiske lidelser.
Nepal
ET SUNT LOKALSAMFUNN I RUKUM
Partner: United Mission to Nepal (UMN)
Hvorfor: Øst-Rukum er et område som består av høye fjell og framkommeligheten er dårlig. Distriktet er blant de fattigste i Nepal og helsetilbudet er svært mangelfullt. Med et dårlig helsevesen der behovene er mange, har naturligvis mental helse ikke vært en prioritet. Det er fortsatt vanlig å oppsøke religiøse eller tradisjonelle healere når man har psykiske utfordringer.
Hva: I 2021 startet UMN et prosjekt som skal forbedre helsevesenet i området, særlig innen mental helse. Prosjektet sørger for at ansatte på de lokale helsepostene får opplæring på medisinering og oppfølging av pasienter med psykiske utfordringer. Det er mye samarbeid og opplæring av lokale myndigheter slik at mental helse settes på dagsorden og at midler blir satt av i budsjettene til dette viktige arbeidet. Prosjektet jobber også for å redusere stigma knyttet til mental helse i lokalsamfunnet, slik at folk vil komme til helsesentrene for å oppsøke hjelp og støtte. Prosjektet hjelper lokalsamfunnene til å motarbeide skadelige skikker som barneekteskap, alkoholisme og kjønnsbasert vold. Mange opplever å slite psykisk på grunn av fattigdommen de befinner seg i. Prosjektet har derfor også ulike tiltak som gjør at folk med mental helse utfordringer kan øke inntektene sine.
Koshish Advocacy
RETTEN TIL ET VERDIG LIV
Partner: Koshish Nepal
Hvorfor: I Nepal er mental helse fortsatt lavt på prioriteringslista til myndighetene, både på sentralt og lokalt nivå. Det er mange psykisk syke som fortsatt opplever stigmatisering og sosial utestenging.
Hva: Koshish jobber for at myndighetene skal ta ansvar for å tilby behandling for mennesker med psykiske helseproblemer og støtte deres pårørende. De jobber for åpenhet om mental helse og redusering av stigma. Koshish har i flere år jobbet opp mot nasjonale myndigheter og har oppnådd gode resultater. Blant annet har budsjettet til myndighetene for psykisk helse blitt fordoblet fra 2016 til 2020. I 2020 ble en ny nasjonal strategi for mental helse vedtatt. Fra 2022 jobber Koshish også med provinsmyndighetene, slik at man på et implementeringsnivå, også ser sitt ansvar overfor psykisk syke. For Koshish er det viktig at personer som har mentale helseproblemer blir myndiggjort slik at de selv kan være del av påvirkningsarbeidet opp mot myndighetene. Koshish jobber derfor aktivt for å utvikle støttegrupper slik at folk kan oppleve at de ikke står alene og at de sammen har en stemme.
Koshish Emergency Care Home- innovasjonsprosjekt
HUSLY FOR SÅRBARE KVINNER
Partner: Koshish Nepal
Hvorfor: Kvinner i Nepal som har psykiske problemer, har det vanskelig. De kan bli lenket fast eller låst inne og får ikke nødvending behandling og omsorg. Mange blir kastet ut av familien eller svigerfamilien grunnet overtro og skam. Da havner de ofte på gata. Om de får hjelp fra helsesystemet, er det som oftest bare gjennom medisinering.
Hva: På transitthjemmet til Koshish får de mest sårbare kvinnene hjelp til å komme seg videre i livet. I tillegg til medisinsk behandling, får de også traumeterapi og får tett oppfølging når de skal reintegreres tilbake inn i lokalsamfunnet etter oppholdet. Koshish jobber aktivt med å finne familiene til kvinnene, og de fleste kvinnene tilbakeføres til sine familier. Hjemmet ligger i Pharping, en times kjøretur utenfor Kathmandu. Senteret brukes som modell overfor nepalske myndigheter, slik at lignende tilbud skal kunne oppstå andre steder.