Skaffet landsbyen vann
I likhet med de fleste andre kvinnene i Garayala våkner Bhima Pun tidlig hver morgen. Hun feier gulvet i hele huset og går for å hente vann til hele familien. Det å hente vann brukte å ta mer enn en time hver gang. Den nærmeste vannkilden var ikke god nok til drikkevann, så hun måtte gå langt.
Tekst og foto: United Mission to Nepal
Hun tenkte ofte på all den tid hun kunne spart hvis hun hadde lettere tilgang til godt vann, – menhva kunne hun gjøre? Å få bedre vann til landsbyen ville koste mye, og hvor skulle hun starte for i det hele tatt å få til noe slikt?
I 2013 ble det holdt et viktig møte i landsbyen til Bhima. Og hun gikk. De som hadde invitert var en av United Mission to Nepal (UMN) sine samarbeidspartnere. De forklarte at det var mulig for lokalbefolkningen å ta aktivt del i myndighetenes planprosess som bestemte hvordan midler til lokalpolitiske tiltak skulle disponeres. Alle ble veldig engasjert og da Sita, kvinnen som ledet møtet, spurte folk hva de trodde var viktigst for landsbyen, var Bhima frampå med sine taanker om å få godt drikkevann. Dette var ett av mange forslag og Bhima var klar over at det måtte foretas prioriteringer, – men det var jo lov å håpe…
Landsbyens utviklingskomite satte seg ned med alle forslagene, – og Bhimas forslag ble vedtatt! Nå er det fire vannpunkter, eller kraner, i landsbyen og en stor vanntank. Bhima og de andre kvinnene slipper å bruke en time for å hente en bøtte vann.
Bhima sier: «Da vi satt og prioriterte de forskjellige forslagene, fikk mitt stor støtte blant de andre kvinnene. Sammen var vi i stand til å gjøre en stor og viktig forandring for lokalsamfunnet vårt.»
Nå har Bhima meldt seg på en form for «Friundervisning» for å få mer teoretisk kunnskap. Hun ønsker å være med og gjøre en forskjell også videre i lokalsamfunnet.
Fred og forsonings-prosjektet som HimalPartner støtter er til stede i landsbyer som denne for å gi kvinner, unge og fattige en stemme. Alle skal bli oppmuntret til å være med og bestemme i sitt lokalsamfunn, – ikke bare de som har penger eller høyere utdanning. I 2015 var mer enn 5.000 mennesker involvert i dette arbeidet.